Vexa Rossignol Odlo Swenor Marwe Ski Way

Trenujesz – zwróć uwagę na to co jesz

opublikowano: 27 maja 2017 autor: Emilia Romanowicz
Rozpoczynamy cykl artykułów o diecie i żywieniu sportowca. Wyczynowcy i amatorzy, którzy chcą być zdrowi, cieszyć się dobrym samopoczuciem, poprawić wyniki, czy zrzucić kilka kilogramów - wszyscy powinni zwracać uwagę na to co i jak jedzą. W naszym cyklu w kolejnych tekstach dowiesz się m.in. o tym co jeść przed, podczas i po treningu, odżywianiu podczas zawodów, suplementacji, czy diecie vege-narciarza. Na początek garść ogólnych porad, które każdy powinien wziąć sobie do serca.

Z własnego doświadczenia wiem, jak ważne dla dobrego zdrowia i wyników sportowych jest prawidłowe odżywianie. Dieta stanowi ważną część mojej strategii treningowej. Nie tylko przed docelowymi startami, ale również na co dzień.

Biegi narciarskie są niezwykle wymagającą dyscypliną sportu, a trening na „oparach" odbije się nie tylko na wynikach, ale również na zdrowiu. Organizm zawsze wystawia nam rachunek, a bez odpowiedniej regeneracji nie zrobisz kolejnego kroku. Nieważne, czy Twoim celem jest ogólna poprawa samopoczucia, czy podniesienie poziomu sportowego.

Biegi narciarskie są dyscypliną siłowo wytrzymałościową i idealnie jest, gdy dieta współgra z planem treningowym. Jeśli zdarzyła Ci się tzw. ściana podczas długiego wybiegania bądź startu - pewnie rozumiesz co mam na myśli.

Zawsze należy określić priorytety. Jeśli dziś moim zadaniem na porannym treningu jest bieg z narastającą prędkością – wczoraj powinnam była zadbać o zaopatrzenie organizmu w odpowiednią ilość glikogenu, który dziś służy mi jako paliwo.

Zapewniam, że większość suplementów przy odpowiednio skomponowanej diecie jest zbędna i nie ma potrzeby dodatkowo obciążać organizmu chemią.

Właśnie teraz jest odpowiedni moment na wprowadzenie zmian w systemie odżywiania. Eksperymenty lub restrykcyjne diety w okresie startowym mogą skończyć się porażką.

Od czego zacząć?

  • uświadom sobie, co faktycznie ląduje na Twoim talerzu - tu przydatnym narzędziem będzie dziennik żywieniowy - wystarczy spis trzech standardowych dni, aby ocenić sytuację i z pomocą specjalisty skorygować błędy,
  • czytaj etykiety na opakowaniach i wybieraj produkty o naturalnym składzie,
  • posłuchaj swojego organizmu – czy jesz gdy faktycznie odczuwasz głód, a może lekceważysz potrzeby organizmu lub zajadasz stres?
  • obserwuj – po jakich produktach czujesz się dobrze, a z którymi Twój organizm ma problem,
  • jeśli Twój plan dnia jest napięty – przygotowuj posiłki z wyprzedzeniem lub na 2-3 dni.
zaktualizowano sobota, 27 maja 2017 08:03
Oceń artykuł
(0 głosów)
Emilia Romanowicz

Emilia Romanowicz

Dietetyk Fit Kuchta i trenerka personalna z dorobkiem 15 medali Mistrzostw Polski w biegach narciarskich. Eksperymentuje poszukując naturalnych sposobów na zachowanie zdrowia i szybszej regeneracji, co w sporcie wyczynowym jest bardzo ważne. Inspiruje do budowania formy na solidnych fundamentach zdrowego odżywiania i zoptymalizowanego treningu. Nowo poznane teorie testuje na sobie.

Strona www: www.fitkuchta.pl
Komentarze (0)
↑ pomniejsz okienko | ↓ powiększ okienko

busy

Społeczność na biegówkach

  • artykuły użytkowników

lubią nas