Rozpoczynamy cykl artykułów o diecie i żywieniu sportowca. Wyczynowcy i amatorzy, którzy chcą być zdrowi, cieszyć się dobrym samopoczuciem, poprawić wyniki, czy zrzucić kilka kilogramów – wszyscy powinni zwracać uwagę na to co i jak jedzą. W naszym cyklu w kolejnych tekstach dowiesz się m.in. o tym co jeść przed, podczas i po treningu, odżywianiu podczas zawodów, suplementacji, czy diecie vege-narciarza. Na początek garść ogólnych porad, które każdy powinien wziąć sobie do serca.
Z własnego doświadczenia wiem, jak ważne dla dobrego zdrowia i wyników sportowych jest prawidłowe odżywianie. Dieta stanowi ważną część mojej strategii treningowej. Nie tylko przed docelowymi startami, ale również na co dzień.
Biegi narciarskie są niezwykle wymagającą dyscypliną sportu, a trening na „oparach” odbije się nie tylko na wynikach, ale również na zdrowiu. Organizm zawsze wystawia nam rachunek, a bez odpowiedniej regeneracji nie zrobisz kolejnego kroku. Nieważne, czy Twoim celem jest ogólna poprawa samopoczucia, czy podniesienie poziomu sportowego.
Biegi narciarskie są dyscypliną siłowo wytrzymałościową i idealnie jest, gdy dieta współgra z planem treningowym. Jeśli zdarzyła Ci się tzw. ściana podczas długiego wybiegania bądź startu – pewnie rozumiesz co mam na myśli.
Sprawdź ofertę popularnego sklepu z nartami biegowymi biegowkowy.pl.
Zawsze należy określić priorytety. Jeśli dziś moim zadaniem na porannym treningu jest bieg z narastającą prędkością – wczoraj powinnam była zadbać o zaopatrzenie organizmu w odpowiednią ilość glikogenu, który dziś służy mi jako paliwo.
Zapewniam, że większość suplementów przy odpowiednio skomponowanej diecie jest zbędna i nie ma potrzeby dodatkowo obciążać organizmu chemią.
Właśnie teraz jest odpowiedni moment na wprowadzenie zmian w systemie odżywiania. Eksperymenty lub restrykcyjne diety w okresie startowym mogą skończyć się porażką.
Od czego zacząć?
- uświadom sobie, co faktycznie ląduje na Twoim talerzu – tu przydatnym narzędziem będzie dziennik żywieniowy – wystarczy spis trzech standardowych dni, aby ocenić sytuację i z pomocą specjalisty skorygować błędy,
- czytaj etykiety na opakowaniach i wybieraj produkty o naturalnym składzie,
- posłuchaj swojego organizmu – czy jesz gdy faktycznie odczuwasz głód, a może lekceważysz potrzeby organizmu lub zajadasz stres?
- obserwuj – po jakich produktach czujesz się dobrze, a z którymi Twój organizm ma problem,
- jeśli Twój plan dnia jest napięty – przygotowuj posiłki z wyprzedzeniem lub na 2-3 dni.