Prawidłowa dieta jest nieodłącznym elementem treningu i przygotowań do zawodów. Warto wyrobić sobie prawidłowe nawyki już na początku przygody ze sportem. Założenia diety należy ustalić oczywiście indywidualnie (uwzględniając stan zdrowia, masę ciała, ewentualne nietolerancje pokarmowe, obciążenia treningowe), ale należy trzymać się kluczowych zasad:
- przed treningiem organizm powinien mieć zregenerowane zasoby glikogenu, który służy nam za źródło energii podczas wysiłku. W przeciwnym razie możesz odczuwać spadki energii, a w niektórych przypadkach nie być w stanie wykonać założeń treningowych. Więcej informacji na temat okołotreningowych źródeł węglowodanów możesz przeczytać tutaj,
- prawidłowo skomponowany posiłek potreningowy zaważy na tym, czy i jak szybko zdążysz zregenerować się przed kolejną jednostką treningową,
- dieta sportowca musi być pełnowartościowa i urozmaicona.
Z reguły trening narciarza biegowego dość mocno eksploatuje organizm, dlatego warto oprzeć swoją dietę na produktach nieprzetworzonych i takich, po których czujemy się dobrze.
Należy pamiętać, że każdy z nas ma inny organizm i powinien skomponować swoją dietę indywidualnie.